12 juni 2012

Söderenergi – Årets Klimatkomet 2012

 Söderenergi fick utmärkelsen Årets Klimatkomet 2012, på seminariet Hållbar logistik i Stockholm igår. Söderenergi var först i Sverige med tågtransporter av bioenergi från skogar runtom i Sverige.Utmärkelsen Årets Klimatkomet ger Green Cargo till ett företag som utifrån sina förutsättningar gjort stora förbättringar av sin logistiks klimatpåverkan.

–    Söderenergi byggde ett av världens största bioenergieldade kraftvärmeverk. De ville köra bioflis med tåg och fast de inte hade järnvägsspår till kraftvärmeverket så drev de på och blev pionjärer i Sverige för bioflis med tåg. Därför får de utmärkelsen Årets Klimatkomet 2012, sa Green Cargo VD Mikael Stöhr vid överlämnandet.

Från skogar i både södra och norra Sverige rullar nu bioflistågen till terminalen i Nykvarn. Sista sträckan körs sedan med lastbil in till Igelstaverket i Södertälje. Söderenergi var även pådrivande för en elektrifiering av järnvägsspåret in på terminalen i Nykvarn så transporten kan skötas med eltåg hela vägen.

 –    Vi är stolta och glada för utmärkelsen och inte minst är vi glada för att ha bidragit till den klimatanpassade transportlösningen för bioflis till vårt kraftvärmeverk. Hållbar energiproduktion hela vägen, med resurssnålhet i centrum är det vi arbetar för, sa Söderenergis VD Karin Medin.

 Utmärkelsen delades ut på Green Cargos seminarium Hållbar logistik i Stockholm, där infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd gav regeringens syn på transportfrågorna och den kommande transportpolitiska propositionen. Förre statsministern Göran Persson deltog också och gav sin syn på järnvägens avreglering, som gjordes under hans regeringstid och bland annat medfört ökade tågtransporter.

 Årets Klimatkomet delades ut för femte året i rad. Tidigare års utmärkelser har gått till Dagab, åkeriföretaget LKW Walter, Coop och vinimportören Fondberg. De har samtliga varit föregångare när det gäller att ta godsvolymer in i tåglösningar.

 Kontakt:

Mats Hollander, kommunikationsdirektör Green Cargo, tel 070 – 762 46 14

Madeleine Engfeldt-Julin, kommunikationschef Söderenergi, tel 076 – 803 35 06