
Full fart framåt i Söderenergis projekt för att fånga in koldioxid
Den gröna omställningen är fortfarande stark och tydlig i både Sverige och Europa. Det visar sig inte minst i det stora intresset för koldioxidinfångning – där Söderenergis bio-CCS satsning utgör en viktig del och är i full rörelse.
Under Almedalsveckan blev det extra tydligt att den övergripande riktningen i den gröna omställningen ligger fast, särskilt bland stora företag som fortsatt driver utvecklingen framåt. Investeringsviljan i Europa är också stark, och i dagsläget riktas allt fler blickar hit snarare än mot USA till följd av presidentvalet och politiken.
I Norden pågår en tydlig utveckling där storskaliga bio-CCS-projekt etableras. samtidigt som fler lagringsmöjligheter för koldioxid undersöks. Regionens unika kraft- och fjärrvärmesystem, i kombination med etablerade former av statligt stöd för olika bio-CCS-modeller, skapar goda förutsättningar för infångning av biogen koldioxid.
Som Sveriges näst största bioeldade kraftvärmeverk, är Söderenergis bio-CCS satsning en väldigt stor möjliggörare för klimatet, säger projektägare Douglas Heilborn.
Omvärldsläget visar också ett växande intresse för CCU (Carbon Capture and Utilization) och möjligheten att återanvända infångade gröna kolatomer för produktion av till exempel e-bränslen. Genom CCU minskar beroendet av både fossila bränslen och import, vilket i sin tur stärker såväl Sveriges klimatambitioner som landets långsiktiga resiliens.
Trots att vårt huvudsakliga fokus är att utveckla en CCS anläggning, bekräftar intresset för CCU att vi gör rätt i att titta på möjligheterna med en kombination, säger projektägare Douglas Heilborn.
För att möjliggöra en effektiv kombination av CCS och CCU av biogent ursprung (bio-CCUS) krävs välutvecklade stödsystem, något som kontinuerligt lyfts i dialoger med bland annat Energimyndigheten och politiker. Det är avgörande att marknaderna för båda teknikerna utvecklas parallellt för att skapa den investeringsvilja som krävs för framgångsrika projekt inom koldioxidinfångning.
Vad gör Söderenergi just nu?
Projekteringsfasen under perioden 2024–2026 är den sista innan Söderenergis ägare och styrelse fattar ett investeringsbeslut om att bygga en bio-CCS-anläggning intill Igelstaverket i Södertälje. Därför arbetar Söderenergi nu aktivt med att säkerställa hela värde- och leveranskedjan, från affär och finansiering till teknik, genom att:
- Samtala med potentiella kunder och partners
- Upphandla leverantörer för bygget av bio-CCS anläggningen
- Ansöka om en certifieringsstandard för försäljningen av koldioxidkrediter
- Utveckla logistiklösningar
- Förbereda en upphandling av återförsäljare av negativa utsläpp
Under våren har Söderenergi även:
✓ Sålt de första negativa utsläppen
✓ Undertecknat en avsiktsförklaring med fastighetsbolaget Fabege om köp av negativa utsläpp.
✓ Skickat in ansökan om att få bygga en bio-CCS-anläggning vid Igelstaverket i Södertälje till Mark- och miljödomstolen.
Du kan läsa mer om Söderenergis bio-CCS satsning här.
Bild: Illustration av Liljewall arkitekter över hur en planerad bio-CCS-anläggning kan komma att se ut bredvid Igelsta kraftvärmeverk.